Makale Değerlendirme Süreci
Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme süreci şu şekildedir:
1- Gönderilen yazılar; amaç, kapsam, yöntem ve yazım ilkeleri açısından editör ve/veya yayın kurulu üyeleri tarafından değerlendirilir. İntihal programından geçirilir. Dergi editörlerince ön kontrol aşamasından geçen makaleyi değerlendirmek üzere iki hakem belirlenir.
2- Yayın ve yazım ilkelerine uygun olan yazılar, bilimsel açıdan değerlendirilmek üzere, sahasında eser ve çalışmalarıyla bilinen iki hakeme gönderilir. Dergimizde, çift taraflı kör hakemlik sistemi uygulanır.
3- Hakemlik görevinin kabulü için 15 gün süre tanınır. Hakemlik görevini kabul eden hakeme, makaleyi değerlendirmek için 15 günlük süre verilir. 15 günlük süre içerisinde değerlendirme yapılmadığı zaman iki defaya mahsus olmak üzere birer hafta ek değerlendirme süresi verilir. Bir aylık süre içerisinde hakem makaleyi değerlendirmediği takdirde makale başka bir hakeme gönderilir. Bu genel durumun yanında, sisteme yüklenen makalelerin değerlendirilmesi süreci mümkün olduğunca hızlandırılır.
4- İki hakemin de “Yayınlanması Uygundur” şeklinde görüş bildirmesi halinde yazı en kısa sürede Yayın Kurulunun belirleyeceği cilt ve sayıda yayımlanır.
5- İki hakemin de “Yayınlanması Uygun Değildir” şeklinde görüş bildirmesi halinde ise yazı dergide yayımlanmaz.
6- Yazının yayımlanması hakkında hakemlerden birinin olumlu, diğerinin olumsuz görüş bildirmesi durumunda, yazı üçüncü bir hakeme gönderilir; yazının yayımlanmasında üçüncü hakemin raporu belirleyici olur.
7- Yazılar yayınlansın veya yayımlanmasın iade edilmez. Yazarlar, hakemlerce düzeltme istenmesi durumunda gönderdikleri yazı ile ilgili hakemlerin eleştiri ve önerilerini dikkate almak zorundadır.
8- Düzeltilmiş metni belirtilen süre içinde dergiye ulaştırmak yazarın sorumluluğundadır. Düzeltilmiş metin, gerek görülmesi halinde değişiklikleri isteyen hakemlerce tekrar incelenebilir. Hakemlerin kimliği hakkında yazarlara, yazarların kimliği hakkında da hakemlere bilgi verilmez. Hakem raporları saklanmak üzere arşivlenir.
Hakem Süreci
- Dergiye gönderilen çalışmalar otomatik olarak intihal programlarıyla benzerlik oranı tespiti için taranır. Tarama sonucu benzerlik oranı %20'den yüksek olan çalışmalar yazarına konu hakkında bilgi verilerek iade edilir. Benzerlik oranı %20'den daha az olan çalışmalar ise önce yazım ve yayın kuralları bakımından gözden geçirilir.
- Editör tarafından kabul edilen makale için sistem üzerinden alanlarına uygun olarak en az 2 hakem atanır. Hakem süreci çift taraflı kör hakemlik uygulaması çerçevesinde gizlilikle yürütülür. Hakemlerden incelediği çalışma hakkındaki görüş ve kanaati makale değerlendirme formu üzerinden gerekçelendirmek suretiyle yazdığı rapor talep edilir. Hakemler çevrimiçi değerlendirme formuna ek olarak istediği düzeltmeleri ayrıca metin üzerinde de gösterebilir. Yazar bu düzeltmeleri yaparak sisteme düzeltilmiş metin olarak eklemelidir.
- Yazara, hakem görüşlerine katılmaması halinde itiraz ve görüşlerini savunma hakkı verilir. Editör, yazar ve hakem arasında gizliliği koruyarak karşılıklı iletişimi sağlar.
- Hakem raporlarının salt çoğunluğuna göre makalenin yayınlanmasına yahut yayınlanmamasına karar verilir. Hakem değerlendirmesi sonucunda olumlu ve olumsuz raporların eşit olması durumunda editör yeniden bir hakem ataması yapar.
- Yayınlanmayan makale dergi sisteminde arşivlenir.
- Dergide hakem süreci en fazla 3 ay içerisinde tamamlanmaktadır.
Yazar, çalışmasını hakem/hakemlerin düzeltmeleri doğrultusunda bilimsel etik kurallara uygun bir şekilde yeniden düzenleyip sisteme yüklemekle yükümlüdür. Düzeltme talebi uygulanmayan makaleler arşive kaydedilir ve yayımlanmaz.