Makalenizi burada yer alan şablon dosyasını indirerek şablon içerisinde ve açıklamalara uygun olarak yükleyiniz. Aksi takdirde makalenizin süreci başlatılmaz. Makale yazarına iade edilir:
LİSANİYAT STUDIES DERGİSİ YAYIM VE YAZIM KURALLARI
Genel İlkeler
- Lisaniyat Studies dergisi, uluslararası hakemli bir dergi olup özel sayılar dışında yılda iki kere (Mart-Ekim) yayımlanır.
- Yazının Lisaniyat Studies dergisine makale takip sistemi aracılığıyla makalenin yüklenmesi yayımlanması için başvuru olarak kabul edilir. Yazılar için telif ücreti ödenmez.
- Lisaniyat Studies dergisinde yayımlanan yazıların içerikleriyle ilgili her türlü yasal sorumluluk, yazarına aittir.
- Lisaniyat Studies dergisi, gönderilen yazılarda düzeltme yapmak, yazıları yayımlamak ya da yayımlamamak hakkına sahiptir.
- Lisaniyat Studies dergisi, şu dillerde çok dilli yayın yapacaktır:
Almanca Gürcüce Lehçe Arapça Gürcüce Macarca Arnavutça Hırvatça Makedonca Boşnakça Hintçe Rusça Bulgarca İbranice Süryanice Çerkez Dili İngilizce Türkçe Çince İspanyolca Ukraynaca Ermenice İtalyanca Urduca Eski Çağ Dilleri Japonca Yunanca Farsça Korece Zazaca Fransızca Kürtçe
- Dergiye gönderilen makalenin başında makalenin yazıldığı dil ve İngilizce başlık, ardından en az 200 kelimeden oluşan Makalenin orijinal dili, İngilizce ve Türkçe öz ve ilki bilim dalı olacak şekilde 5-8 kelimelik anahtar kelime / keywords; yer almalıdır.
- Dergiye gönderilen çalışmaların abstract bölümünden sonra "structured abstract" başlığı altında en az 750 kelimeden oluşan yapılandırılmış İngilizce özet kısmının bulunması gerekmektedir. Makalenizin yurt dışında atıf alabilmesi için bu önemlidir. Yapılandırılmış özete giriş kısmı dışındaki konu merkezine inen tespitleriniz ve özellikle sonuç kısmındaki çıkarımlarınız olduğu gibi alınmalıdır. İngilizce makalelerde de yapılandırılmış İngilizce öz mutlak surette yer almalıdır.
- Makalenin tam metni, gönderilen yazılar resim, şekil, harita vb. ekleri de dâhil olmak üzere 35 dergi sayfasını aşmamalıdır. Makaleye eklenecek resim, şekil ve haritalar gibi görseller yüksek çözünürlüklü, baskı kalitesinde taranmış halde makaleye ek olarak gönderilmelidir ve resim/şekil/harita adlandırmalarında, şekil ve çizelgelerdeki kurallara uyulmalıdır. Şekil, çizelge ve resimler toplam 10 sayfayı (yazının üçte birini) aşmamalıdır.
- Yazının başlığının altında yazar adı, unvanı, ülkesi, görev yaptığı kurum ve kendisine ulaşılabilecek e-posta adresi ve orcid gibi bilgilere yer verilmelidir. Yazının ön değerlendirme sürecinin ardından editöryal süreci olumlu sonuçlanan yazılarda yazar bilgisi çıkarılır ve yazının hakem süreci başlatılır. Hakem sürecinin olumlu sonuçlanması halinde ilgili bilgiler yazıya editör tarafından yeniden eklenecektir. Dolayısıyla yazılar sisteme girilirken inceleneceğinden dolayı yazara ait herhangi bir bilginin yazıda yer alması sorun teşkil etmeyecektir.
- Yazı, derginin iletişim sayfasında yer alan e-posta adresi ve parolayla girilen kişisel sayfadan gönderilmelidir. Birden çok yazarlı makalelerde ilk yazar kim ise makale onun tarafından sisteme yüklenmeli diğer yazarlar ise sistem üzerindeki "diğer yazarlar" bölümüne eklenmelidir. Makale sisteme eklendikten sonra, aynı sayfadan hakem süreci takip edilmelidir. Bu aşamadan sonra, düzeltmelerin yapılması için, bütün hakemlerden raporların gelmesi beklenmelidir. Tüm raporlar geldikten sonra yazar tarafından düzeltmeler yapılmalı ve düzeltmeyi görmek isteyen hakemler için yeniden sisteme yüklenmelidir.
- Dergiye gönderilen yazıların daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir. Kitap hâlinde yayımlanmamış sempozyum bildirilerinin makale formatında yayımı ise, bu durumun belirtilmesi şartıyla mümkündür.
- Yazılar, mutlaka aşağıda belirtilen formatta gönderilmelidir. Sisteme bu formatta girilmeyen yazılar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Kâğıt Boyutu A4 Dikey Üst Kenar Boşluk 2,5 cm Alt Kenar Boşluk 2,5 cm Sol Kenar Boşluk 3 cm Sağ Kenar Boşluk 2,5 cm Yazı Tipi Times News Roman Yazı Tipi Stili Normal Boyutu (normal metin) 12 Boyutu (dipnot metni) 9 Tablo-grafik 10 Paragraf Aralığı Önce 0 nk, sonra 0 nk (Tablo ve grafiklerde önce ve sonra 0 nk) Satır Aralığı Tek (1)
Sayfa Düzeni
Yazılar, Microsoft Word programında yazılmalı ve sayfa yapıları aşağıdaki gibi düzenlenmelidir:
- Özel bir yazı tipi (font) kullanılmış yazılarda, kullanılan yazı tipi de, yazıyla birlikte gönderilmelidir.
- Yazılarda üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir.
- Makalenin başlığı tüm harfleri büyük, 12 punto, koyu (bold) ve metni ortalayacak şekilde yazılmalıdır. Ara ve alt başlıklarda ise her kelimenin sadece ilk harfi büyük yazılmalı, başlıklar paragraf girintisi ile aynı hizada olmalı başka hiçbir biçimlendirmeye yer verilmemelidir.
- İmla ve noktalama açısından, makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında, Türk Dil Kurumunun İmla Kılavuzu esas alınmalıdır. Diğer dillerde yazılmış yazılar için de ilgili dilin imlası esas alınmalıdır.
- Makalede atıf sistemi olarak APA 7 kullanılmalıdır. Makalenin sonunda mutlaka kaynakça bulunmak zorundadır.
- Alıntı ve Göndermeler: Doğrudan alıntılar tırnak içinde verilmelidir. 3 satırdan az alıntılar satır arasında; 3 satırdan uzun alıntılar satırın sağından ve solundan 1.5 cm içeride, blok hâlinde ve 1.5 satır aralığıyla 9 punto olarak yazılmalıdır. Dipnot kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalı, yalnız açıklamalar için başvurulmalı ve (Office Word) otomatik numaralandırma yoluna gidilmelidir.
- Kaynakçada atıfta bulunulan kaynaklar soyadına göre sıralanmalı, 12 punto ile yazılmalıdır. Kaynakça için asılı paragraf biçimi uygulanmalıdır. (Asılı Paragraf, Değer: 1.25 cm, Aralık Önce: 6, Sonra: 6, Satır Aralığı: Tam, Değer: 12 nk)
Kitap İncelemesi
Kitap İnceleme Esasları
- Lisaniyat Studies dergisi filoloji alanındaki akademik eserlerin Türkçe veya İngilizce kitap incelemelerini yayımlar.
- Kitap incelemeleri kitabın özeti değildir. Kitap incelemelerinde söz konusu eser eleştirel bir şekilde analiz edilmelidir. Kitabın konusu, amacı, kapsamı ve literatürdeki yeri belirtilerek kitabın güçlü ve zayıf bulunduğu yönler vurgulanmalıdır. Eser sahibinin tezi ve temel argümanları üzerinde durularak eserin ilgili alana yaptığı katkı tartışılmalıdır.
- İncelenecek eserin akademik araştırma kitabı olması gerekmektedir.
- Kitap incelemeleri derginin genel şekil şartlarına uygun olarak yazılmalıdır. Derginin genel şekil şartları için Yazım Kuralları bölümüne bakınız.
- Kitap incelemesinin başlığına incelenen kitabın adı, yazar(lar)ı, yayımlandığı şehir ve yayınevi, yayın yılı, baskı bilgisi, sayfa sayısı ve ISBN numarası yazılmalıdır.
Örnek:
Modern Afganistan Şiiri (1863-1973)
İsmail SÖYLEMEZ
(Çev.: Çeviri Eser ise Çevirmenin Adı)
İstanbul: Ati Yayınları, 2022, 1. Baskı, 267 sayfa, ISBN: 978-605-7604-68-2
Ali CAN*
------------------------------------------------------------
* Kitap İncelemesini yapanın unvanı, kurumu, e-mail adresi ve ORCİD numarası yazılmalıdır.
- f) Dergiye gönderilen tüm çalışmaların yayımlanması konusunda nihai karar organı Dergi Editör Kuruludur.